Wat is zoekmachineoptimalisatie?

Een veel gestelde vraag is, “Wat is zoekmachineoptimalisatie”?
Dat is ook niet gek, want er gaan veel verschillende interpretaties rond van wat zoekmachineoptimalisatie, afgekort SEO, nu eigenlijk is en misschien nog wel belangrijker, wat je er aan hebt. Dit leidt tot verwarring bij website eigenaren en zij zien soms door de bomen het bos niet meer.
In dit artikel proberen we je kort en bondig uit te leggen wat SEO nu is.
Gevonden worden op Google
Laten we starten met het doel van zoekmachineoptimalisatie. Het doel is om meer relevante bezoekers naar je website of webshop te krijgen die vervolgens over gaan tot actie (ook wel conversies genoemd).
De meeste internetgebruikers maken gebruik van de internetzoekmachine Google om op zoek te gaan naar relevante informatie of producten. Zoeken op Google doe je aan de hand van het ingeven van zoekwoorden en of zoekwoorden combinaties. Als je website hoog in de Google zoekresultaten verschijnt (pagina 1, wanneer er gezocht wordt op relevante zoekwoorden, dan genereer je meer relevant verkeer naar je website.
“Meer dan 90% van de Nederlandse internetgebruikers maakt gebruik van Google. Het marktaandeel van Google is zo dominant, dat SEO zich met name richt op het verbeteren van de vindbaarheid op Google.”
Nu we weten dat SEO gaat over het gevonden willen worden op Google als bepaalde zoekwoorden worden opgegeven, kunnen we wat verder inzoomen op wat het optimaliseren voor een zoekmachine als Google precies in houdt.
Zonder een doelgroep en hun zoekwoorden, geen SEO
Om met de deur in huis te vallen, als je geen idee hebt wie je doelgroep is en welke zoekwoorden zij gebruiken om te zoeken op internet, heeft het geen enkele zin om te starten met zoekmachineoptimalisatie.
Zoekmachineoptimalisatie start met een zoekwoordenonderzoek
Het is dus van belang vast te stellen wie je doelgroep is en vervolgens welke zoekwoorden zij gebruiken op internet. Hier zijn verschillende methodes en software voor.
Een praktische methode is op Google zoekwoorden in te tikken, de zoekwoordensuggestie functie goed te analyseren, om zo zoekwoorden te vinden. Of het de juiste zoekwoorden zijn kan je zien aan de hand van de zoekresultaten.
Er zijn tal van ‘SEO tools‘ op internet te vinden waarmee je een zoekwoordenonderzoek kan starten. Google Ads (Gratis) heeft een onder andere functies waarmee je zoekwoorden kunt vinden of trends in zoekgedrag. Programma’s als Semrush, Seranking, Ranktank (en vele anderen) bieden uitgebreide professionele mogelijkheden om zoekwoorden te vinden.
Het vaststellen van doelgroep en het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek kan tijdrovend zijn. Enige kennis van (online) marketing is vereist. Dit zijn vaak ook de redenen om zoekmachineoptimalisatie uit te besteden aan een marketingbureau.
On Page en Off Page SEO werkzaamheden
Nadat de doelgroep en de zoekwoorden zijn vastgesteld kan er worden gestart met het optimaliseren. Grofweg wordt zoekmachineoptimalisatie opgedeeld in On page SEO en Off Page SEO.
On page SEO
On page SEO zijn alle optimalisatie werkzaamheden aan je website of webshop. Als je website niet goed is ingericht, zowel technisch als de content, dan hebben Off Page SEO werkzaamheden niet of nauwelijks effect.
Een praktisch voorbeeld. Google kan de laadsnelheid van een website herkennen. Websites die traag laden, worden minder goed gevonden.
On Page SEO werkzaamheden zijn dus erg belangrijk voor een verdere optimalisatie. Er zijn tal van On Page SEO werkzaamheden, hieronder noemen we de belangrijkste:
– Meta Tags instellen
– Site index uploaden naar alle relevante zoekmachines
– Laadsnelheid webpagina’s optimaliseren
– Content juist opbouwen: H1, H2, zoekwoorden gebruikt, afbeelding tags en leesgemak
– Technische fouten verhelpen
– 404s foutmelding verhelpen of voorkomen
– Koppelen van Google Analytics, Google Search Console
– Duidelijk navigatiestructuur en gebruikersgemak
Off Page SEO
Als de optimalisatie van de website zelf succesvol is afgerond, kan gestart worden met Off Page SEO.
Off Page SEO zijn alle werkzaamheden buiten de website om die bijdragen aan het verbeteren van de positie (ranking) van je website in de zoekresultaten van Google. Je krijgt alleen webverkeer naar je website toe als je website staat vermeld op de eerste pagina met zoekresultaten. De overige pagina’s met zoekresultaten zijn te verwaarlozen.
“Als je rode schoenen verkoopt, wil je dat je webshop op de eerst pagina van de zoekresultaten komt. Het liefst op zoekresultaat 1. De eerste pagina van Google zijn zoekresultaten 1 – 10. Je positie op de Google zoekresultaten wordt ook wel ranking genoemd”
Google heeft een eigen algoritme ontwikkeld dat bepaald welk zoekresultaat op welke positie komt te staan. Dit algoritme wordt frequent aangepast door Google en kijkt naar meer dan 200 verschillende zaken om te bepalen waar jouw website komt te staan in de zoekresultaten als er gezocht wordt op een bepaald zoekwoord(en). Voorbeelden hiervan zijn:
– De domeinnaam (2% effect van de 100%)
– Snelheid van de website (3% effect van de 100%)
– Gebruik meta tags (9% effect van de 100%)
– Etc..
– Linkbuilding (30% effect van de 100%)
– Verse content (23% effect van de 100%)
Bron: https://ahrefs.com/blog/google-ranking-factors/ & http://openumbrella.org/google-seo-ranking-factors-2017/
Linkbuilding (backlinks) en content management zijn de belangrijkste optimalisatie werkzaamheden. Simpelweg omdat ze het meeste effect hebben op het verbeteren van je posities in de zoekresultaten (rankings)
Linkbuilding?
Linkbuilding is het vergroten van het aantal links op andere websites die verwijzen, op een bepaald zoekwoord (anchor), naar jouw website of webshop.
Het is te vergelijken met stemmen in de VS. Hoe meer stemmen iemand krijgt tijdens de verkiezingen (algoritme), hoe groter de kans dan deze persoon hoog op de kieslijst (zoekresultatenlijst) komt te staan. Hoe belangrijker de persoon die stemt (kwaliteit van de backlink), hoe meer impact deze stem heeft om hoger op de kieslijst (zoekresultatenlijst) te komen.
Het verkrijgen van backlinks (linkbuilding) is dus een van de weinige methodes om actief de zoekresultaten op Google te manipuleren. Google is alleen niet gek. Google houdt in de gaten of er een ‘natuurlijk verloop’ zit in het genereren van backlinks. Ook de relevantie van deze links wordt gemonitord. Het in een keer laten verwijzen van 1000 links naar je website heeft dus geen enkele zin. Sterker nog grote kans dat Google dit bestraft door je uit de zoekresultaten te halen. Dit is ook de reden waarom dit soort werkzaamheden vaak wordt uitbesteed aan een extern marketingbureau. Zij hebben de bronnen en expertise linkbuilding volgens de regeltjes van Google te doen.
Zoekmachineoptimalisatie houdt van verse content
Google houdt van relevante content. Zoekmachineoptimalisatie zonder geregeld je website te voorzien van den nieuwe content: nieuwsberichten, blogs, product updates, social media posts, externe blogs etc.. is niet effectief.
Het is natuurlijk een uitdaging om geregeld te komen met nieuwe content. Veel bedrijven besteden content creatie uit door het laten schrijven van blogs en het uitbesteden van content management in de vorm van social media marketing en content marketing.
Seohero & SEO
Seohero biedt marketeers en website eigenaren toegang tot een ruim aanbod op het gebied van zoekmachineoptimalisatie.
Webdesigners kunnen je website aantrekkelijker maken of technische problemen oplossen. SEO experts kunnen je helpen met linkbuilding of het verbeteren van de structuur en opbouw van je website. Grafische vormgevers en video producenten kunnen content voor je genereren voor op je website en social media. Zo zijn er tal van services op ons platform die jou verder helpen met online marketing en zoekmachineoptimalisatie.
Je aanmelden op Seohero is gratis.